Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Synnytys
   

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Perhe-elämää
 

Keittokirja
Lastenjuhlat
Niksit
Perhekyselyt
Vauvan kanssa kaupungilla
Vauvaperheen rahat

Parhaat linkit
   

 

Lastenjuhlat

Viimeistään silloin, kun lapsi täyttää kolme tai neljä, hän osaa vaatia Omia Synttäreitä. Onnistuneet juhlat eivät välttämättä vaadi monimutkaisia järjestelyjä tai kymmeniä ruokalajeja, mutta suunnittelu on aina paikallaan - lastenjuhlissa hyvin suuniteltu on, jos ei puoliksi, niin ainakin kolmmannekselta tehty.
Lapset nauttivat jo aivan tuikitavallisista synttäreistä, mutta vanhemmista voi olla hauskaa järjestää vaikkapa teemajuhlat ja nähdä vähän enemmän vaivaa juhlien eteen. Erilaisia pikkuideoita teemajuhliin löydät näiltä sivuilta - vain mielikuvitus on rajana!

Suunnitteluvinkkejä

 • Kutsuvieraiden määrä on hyvä rajata ennen kuin lapsi pääsee vieraitaan luettelemaan. Niin mukava kuin olisikin kutsua koko päiväkotiryhmä, niin harvaan olohuoneseen mahtuu sovinnolla toistakymmentä lasta - ja harvalla vanhemmalla riittävät kädet ja jalat mahdottoman isoista juhlista suoriutumiseen. Esimerkiksi 5-vuotiaiden juhlissa 6-8 vierasta on riittävän haastava määrä.
 • Kutsukortit ovat monen päivänsankarin mieleen. Ne on hyvä laatia ajoissa ja pyytää vierailta myös vastaus - tai ainakin ilmoitus, ellei kutsuttu pääse osallistumaan. Kutsuihin kannattaa kirjoittaa juhlien aihe (vaikkapa Liiisan 5-vuotissyntymäpäivät), pirskeiden alkamisaika, kesto (tavallisesti 1,5 - 2 tuntia), mahdolliset pukeustumistoiveet (ulkovaatteet, naamiaisasu) ja tietysti juhlapaikan osoite ja juhlavastaavan (äidin tai isän) puhelinnumero
 • Jos mahdollista, pyydä juhlapäiväksi joku aikuinen auttamaan
 • Juhlamenyystä on hyvä suunnitella tarpeeksi yksinkertainen, lapsivieraat ehtivät muulta puuhailultaan syödä kovinkaan paljoa, etenkin täytekakut ovat vain harvoin lasten suosiossa
 • Juhliin kannattaa tehdä aikataulutettu ohjelma - muuten juhlinta riistäytyy helposti käsistä ja juhlapaikka muuttuu temmellyskentäksi. "Pakollinen" ohjelmanumero on tietysti onginta, mutta vanhat hyvät leikit kuten pullonpyöritys, lintu vai kala, vettä kengässä tai aasinhäntä toimivat myös jo melko pienten kanssa. Jos juhlilla on teema, voi leikkejä koettaa sovittaa teemaan.
  Juhlapäivän ohjelma on hyvä järjestää niin, että aluksi vieraiden vasta saapuessa on ensimmäisille koko ajan jotain puuhattavaa. Ennen ruokailua on hyvä järjestää jokin ohjettu leikki, jossa kaikki vieraat saadaan mukaan ja mielellään myös ylimääräiset energiat puretuksi. Hauska pienillekin sopiva ohjelmanumero lämpimään vuodenaikaan on saippuakuplien puhaltelu pihalla. Hyviä leikkivinkkejä ja sääntöjä perinneleikkeihin löytyy esim. MLL:n sivuilta, Floran sivuilta tai Lapsenmieli ry:n sivuilta sekä juhlatarpeita myyvän Pinjatan sivuilta. Ruokailun jälkeen on sopiva hetki onginnalle.
 • Ongintalahjoiksi käyvät hyvin vaikkapa pienet Xylitol-karkkirasiat, tarrat, kiiltokuvat, tytöille pinnit ja ponnarilenksut, superpallot, miniautot, avaimenperät, värikynät, saippuakuplapullot, ilmapallot ym. pikkutavarat
 • Pöydän kattaminen vaatii myös hieman suunnittelua - arvoastiat kannattaa lastenjuhlissa jättää suosiolla kaappiin ja vitivalkoinen pellavaliina samoin. Kertakäyttölautaset ja -pöytäliina voivat olla näppäriä, mutta varsinkin mukit ovat vain riesaksi, koska kaatuilevat helposti. Ekoperhe valitsee muutenkin mieluummin muovimukit, -lautaset ja liinaksi vahakankaan.
  Kertakäyttöinen pöytäliina (tai vaikkapa vanha lakana) voi toimia ohjelmanumerona: vieraille jaetaan värikynät tai kangastussit ja he saavat ruokaa odotellessaan jättää oman puumerkkinsä liinaan (muista tarkastaa ensin itse, etteivät kynät päästä väri liinan läpi pöytään...)
  Jos pöydän ääreen ei mahdu, ruokailut voi kattaa picnic-henkeen myös lattialle liinan päälle (vahakangas on paras).

Juhlateemoja:

Sirkuspirskeet
Kuninkaalliset kemut
Urheilukarkelot (tulossa myöhemmin)
Viidakkojuhlat (tulossa myöhemmin)

 


 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy