Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus

Odotuslinkkejä
Alkuraskauden oireet
3d-ultra, 4d-ultra
...........

Aiheesta toisaalla Huvitutissa:
Odotuskertomukset
Odotuskirjeenvaihtajat

Synnytys
 

Ristiäiset
   

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Perhe-elämää
 

Parhaat linkit
   

 

Kurkistus kohtuun, 3D / 4D -ultraäänitutkimus

Asiantuntijana perinatologi, dosentti Tapio Kurki

Perinteisten kaksiulotteisten ultraäänitutkimusten tueksi on tullut viimevuosina uutta tekniikkaa, jonka avulla sikiöstä on mahdollista saada kolmiulotteisia (3D) kuvia tai tarkemmin sanottuna liikkuvaa (4D) kuvaa.

Äidin kannalta tutkimus ei juuri eroa perinteisestä ultraäänitutkimuksesta, vain käytetty anturi on hieman perinteisen kaksiulotteisen laitteen anturia suurempi.
"4D-ultraäänen anturissa on moottori, joka liikuttaa kuvapäätä suurella nopeudella 3 eri suuntaan", kertoo perinatologi, dosentti Tapio Kurki Felicitas-Klinikalta. Tietokone muodostaa anturin vastaanottamasta tiedosto volyymitallennusyksiköitä (vokseleita) perinteisten yksiköiden, pikseleiden, sijaan.

Kolmiulotteinen tutkimus on turvallinen, kuten perinteinenkin ultraäänitutkimus. Uusien laitteiden myötä on mukaan tullut muitakin etuja, kuten tutkimuksen tallennettavuus: tutkimus tallentuu tietokoneelle ja kuvaa voidaan käyttää myöhemmin ilman uutta ultrausta. Video voidaan näyttää esimerkiksi toiselle asiantuntijalle arvioita varten tai tarkastaa myöhemmin jokin yksityiskohta. Usein vanhemmatkin saavat muistoksi kuvia tai jopa DVD-tallenteen, nauhoitus voi joko sisältyä tutkimuksen hintaan tai se saatetaan myydä pienellä lisämaksulla.

Kaksiulotteisesta kuvasta neliulotteiseen videoon

Suuri murros tapahtui, kun perinteisten kuumaisemaa muituttavia kaksiulotteisia kuvia tuottavien laitteiden rinnalle ilmestyivät ensimmäiset kolmiulotteiseen kuvaan kykenevät laitteet. Alksi laitteet kykenivät näyttämään vain kolmiulotteisia still-kuvia sikiöstä. Tietokoneiden tehon kasvettua yhä haastavammat laskutoimitukset onnistuvat.

"4D-koneen valtava teho mahdollistaa nykyisin sikiön liikkeiden lähes reaaliaikaisen kuvantamisen", Kurki valaisee. Vaikka siis yleisesti edelleen puhutaan kolmiulotteisesta ultraäänestä, tutkmuksen virallinen nimitys - 4D - kertoo laitteen saavuttamasta neljännesta ulottuuvuudesta, ajasta.


Ultraaja määrittelee alueen, jolta kolmiulotteinen kuva halutaan ja laite piirtää näytölle kolmilotteisen kuvan lapsesta.

4D-ultarasta lääketieteellistäkin hyötyä

Ultraäänitutkimuksessa käytetään aina pitkälti perinteistä ultraääntä, jonka avulla on mahdollista nähdä suurin osa sikiön elimistä ja rakenteista. 4D-ultralla on kuitenkin myös lääketieteellistä merkitystä, vaikka se toimii yhä enemmänkin vanhan menetelmän rinnalla ja tukena kuin sijasta. Tapio Kurki kertoo, että monet rakennepoikkeavuudet on entistä helpompaa huomata ja tutkia kolmiulotteisella ultralla. Kun ongelmat ja niiden vakavuus ja laatu voidaan selvittää tarkoin, vaikeaan tilanteeseen joutuneiden vanhempien epätietoisuus ja huoli vähenevät.

Kolmiulotteisesta kuvasta on hyötyä eritoten silloin, kun halutaan tarkastella vauvan ulkoisia piirteitä, kuten kasvoja tai raajojen yksityiskohtia. 3D-kuvan avulla on mahdollista nähdä esimerkiksi kasvonpiirteiden vähäisiä poikkeavuuksia, jotka voivat kieliä vakavammista ongelmista. "Myös esimerkiksi sydämen rakenteita voidaan tutkia kolmiulotteisella ultralla entistä monipuolisemmin", Tapio Kurki kertoo." Sikiön sydän saadaan tutkittua erillisellä stic-moodilla ja tarvittaessa sikiön sydäntä tai muitakin rakenteita voidaan tarkastella 4D-view-ohjelmalla jälkikäteen. Tutkimuksen tekeminen vaatii kuitenkin taitoa, kouluttaudumme jatkuvasti", hän toteaa.

Ihan oikea vauva!

Kolmiulotteisesta kuvasta on myös maallikojen helpompaa hahmottaa vauva. Tapio Kurki muistuttaa, että uuden menetelmän yksi tärkeä puoli on nimenomaan vauvan ja vanhempien suhteen lujittaminen: Kun vauva näyttää oikealta jo kohtukuvissa, on vanhempien luontevaa alkaa rakentaa tähän tunnesidettä jo raskausaikana. Kuvassa näkyvät lapsen kasvot ja muodot toisin kuin pelkkiä läpileikkauksia tuottavassa perinteisessä ultraäänessä. Kolmiulotteisessa kuvassa vauva näyttää oikealta ihmiseltä ja hyvällä onnella on mahdollista nähdä sen huulet, posket, nenä, ilmeet ja liikkeet kohdussa. Myös sukupuoli on yleensä mahdollista selvittää erittäin luotettavasti, jos tutkija on kokenut ja vauva sopivassa asennossa.

Ultraan lähtiessa kannattaa varautua siihen, ettei kuvaus aina vanhempien näkökulmasta "onnistu" parhaalla mahdollisella tavalla. Vauva saattaa olla kohdussa huonossa asennossa niin, ettei kasvoista saadakaan selvää kuvaa tai näkymä voi olla epäselvä esimerkiksi äidin paksujen vatsanpeitteiden vuoksi. "Monivuotisen kokemukseni mukaan kaikken varmimmin tutkimus onnistuu viikoilla 24-26, jos pitäisi valita yksi ainoa ajankohta", Tapio Kurki arvioi. Silloin vauvalla on vielä tilaa kohdussa, mutta se on jo riittävän iso ja "vauvan näköinen". 4D-tutkimus voidaan kuitenkin tehdä missä vaiheessa raskautta tahansa.

Kaikkiaan vauvan näkemiseen kannattaa suhtautua niin, että kasvojen kuvaan saaminen on vain ylimääräinen iloinen lisä, ultraäänitutkimukset tehdään ennen kaikkea vauvan hyvinvoinnin varmistamiseksi. Esimerkiksi Ranskassa, täysin lääketieteellistä koulutusta vailla olevat henkilöt ovat pelkkä raha motiivinaan perustaneet ultrausasemia, joilla vanhemmat käyvät kuvauttamassa lapsensa, Suomessa tällaista ei onneksi harrasteta.

Voisinko minä mennä?

Aivan ilmaista lystiä ei kolmiulotteinen ultratutkimus ole. Tutkimusten hinnat vaihtelevat huomattavastikin eri lääkäriasemilla, mutta keskimäärin 3D-ultrasta saa pulittaa noin 200 - 250 euroa. Kela korvaa lääketieteellisin syin tehdyistä tutkimuksista muutaman kympin, loppuhinta on silloin noin 150 - 200 euron luokkaa.

3D-ultraäänitutkimuksia tehdään Suomessa toistaiseksi vain harvassa paikassa, muutamissa yliopistosairaaloissa ja joillakin yksityisillä lääkäriasemilla. Sairaaloissa tutkimukseen pääse vain erityistapauksessa, joten useimpien vanhempien on suunnattava yksityiselle puolelle, mikäli mielivät kurkistaa kohdun maisemia kolmiulotteisesti. Nykyisin 3d-laitetteita löytyy eri puolilta Suomea, etenkin useilta suurimmilta paikkakunnilta.

Alla on kuvasarja, josta näkee, miten 2D- ja 3D-ultrat eroavat toisistaan ja miten ultrakuva lopulta muistuttaa totuutta. Ultrakuvat on ottanut ja luvan niiden julkaisuun antanut perinantologi, dosentti Tapio Kurki Felicitas-Klinikalta.

2D-kuva vauvan kasvoista

3D-kuva vauvan kasvoista. Etuvasemmalla istukka, johon vauva nojailee

Sama vauva 2 päivän iässä noin kaksi kuukautta ultrakuvan jälkeen.

3D-ultria tarjoavia yksityisiä klinikoita löytyy
mm. seuraavilta paikkakunnilta:

Helsinki:
Felicitas-Klinikka
Lääkärikeskus
Femeda
Terveystalo

Jyväskylä:
Terveystalo

Kaarina:
Varsinais-Suomen Lääkäripalvelu

Kajaani:
Terveystalo

Kokkola:
Terveystalo

Kuopio:
Lääkäriasema Cantti
Terveystalo

Lahti:
Terveystalo

Oulu:
Terveystalo

Pori:
Terveystalo

Rovaniemi:
Terveystalo

Tampere:
Terveystalo

Turku:
Medisonar
Terveystalo

(Kerro meille, jos tiedät jonkin muun lääkäriaseman Suomessa, jossa kolmiulotteiseen ultraan on mahdollista päästä! Kerro myös mikäli tiedät ultrauksen hinnan kyseisessä paikassa.)

 

 

 

 

  

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy