Huvituttiarki
Etusivulle Huvituttivapaa Huvituttiarki Huvitutti yhdistää Huvitutti esittäytyy

Raskaus
 

Synnytys
   

Ristiäiset
 

Ristiäisten muistilista
..........
Vapaalla aiheesta:
Ristiäiskertomuksia

Vauvaharrastukset
   

Vauvan tavarat
 

Perhe-elämää
   

Parhaat linkit
   

 

Juhlajärjestelyiden muistilista

RistiäisetRastita kohta aina kun tehtävä on suoritettu. Tehtävät on jaoteltu kolmeen ryhmään: hyvissä ajoin tehtäviin, noin viikkoa ennen tehtäviin ja juhlapäivän aattona tehtäviin. Jokaisen osion lopussa voit nappia painamalla tarkistaa, oletko tehnyt kaikki siihen mennessä vastaan tulleet tehtävät. (Vastaavat tarkistusnapit löytyvät myös sivun alalaidasta.)
Jos jokin kohta on teidän kannaltanne turha, kannattaa se "ruksata" listasta, silloin tehtävä on "suoritettu" eikä ohjelma huomauta sen unohtumisesta.

Voit myös tulostaa muistilistan pääkohdat napsauttamalla tätä tekstiä!

Hyvissä ajoin:

Alkakaa nyt viimeistään pohtia sopivaa nimeä

Valitkaa kummit ja pyytäkää heitä tehtäväänsä. Evankelisluterilaisen kasteen yhteydessä lapselle valitaan ainakin kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Kummina voi olla lisäksi myös muuhun kristilliseen kirkkoon tai yhdyskuntaan kuuluva henkilö, mikäli hänen kirkkonsa hyväksyy evankelis-luterilaisen kirkon toimittaman kasteen. Ortodoksisen tavan mukaan vauvalle nimetään yksi ortodoksikummi, mutta myös muut kummit ovat mahdollisia.
Lapselle voi valita aikuiset "tukivanhemmat", "haltijakummit" tai vaikkapa "kummitukset" silloinkin, kun lasta ei kasteta. Erityisestä aikuissuhteesta on varmasti iloa myös kastamattomalle lapselle.

Miettikää missä, millaiset ja kuinka suuret juhlat haluatte pitää

Etsikää juhlille muutama vaihtoehtoinen päivä, joka sopii ainakin tärkeimmille vieraille
Varmistakaa, että päivä sopii esim. omalle perheelle, kummeille ja isovanhemmille ja vanhempien sisaruksille. Ristiäiset pidetään useimmiten viikonloppuisin, päiväsaikaan, mutta kukaan ei estä pitämästä juhlia esim. kesäisenä arki-iltana.

Jos ette halua pitää juhlia kotona, selvittäkää kirkon tai muun juhlapaikan vapaana oleminen, valitkaa sitten päivä ja varatkaa juhlapaikka
Kaste voidaan suorittaa vaikkapa kotikirkossa ja juhlia voi jatkaa esim. isovanhempien luona tai seurakuntasalilla.

Varatkaa pappi seurakuntanne kirkkoherranvirastosta ja sopikaa keskusteluaika
Jos tunnette oman papin, jonka haluatte kastavan lapsen, varmistakaa, että hän on juhlapäivänä vapaana. Seurakunnasta papin saa usein haluamakseen päiväksi.

Laatikaa vieraslista
Ristiäiset ovat perinteisesti lähimpien kesken vietettävä juhla. Kasteessa tarvitaan vähintään kaksi todistajaa, sen enempää vieraita ei ole pakko kutsua. Toisaalta mikään ei estä pitämästä isompiakaan juhlia, jos voimat sen sallivat.

Suunnitelkaa ja lähettäkää kutsut
Pienen joukon voi kutsua puhelimitsekin, mutta jos aikaa ja innostusta riittää, kannattaa lähettää oikeat kutsut, jotka virittävät vieraat juhlatunnelmaan.

Jos suunnittelette isoja juhlia, miettikää tarjoilua ja hankkikaa apulaisia tilaisuuteen
Hyviä tarjottavia ovat esim. karjalanpiirakat, raakapakastetut täytepatongit, keitot, salaatit, keksit ja pikkuleivät, konvehdit jne. Valmiina voi tilata myös herkullsia voileipäkakkuja tai pöydän koristeeksi komean makean kakun. Monesti pöydänantimien teemaksi valitaan pienuus vauvan koon mukaan: tarjolla on silloin pikkuherkkuja coctail-piirakoista prinssinnakkeihin, omenabanaaneista kirsikkatomaatteihin, minimaisseista pieniin herkkukurkkuihin ja keitettyihin viiriäisen muniin.
Muista suunnitella myös juomat! Vauvan kunniaksi kohotetaan usien kuovuviinimaljat, kesällä maistuu suolaisen ruuan kanssa raikas mehubooli ja kakun kera tarjotaan tietysti teetä ja kahvia.
Ainakin äidin (ja mielellään myös isän) täytyisi saada keskittyä juhliin aivan rauhassa, tarjoiluun ja kahvin keittämiseen kannattaa pyytää vaikka naapurin tyttöä tai työkaveria tai palkata ammattilainen esim. pitopalvelusta tai ammattikoulusta.

Valitkaa päivänsankarille kastemekko
On hyvä selvittää ajoissa, onko vanhempien suvuissa kastemekkoa, jota halutaan käyttää juhlassa. Valittu kastemekko kannattaa myös etsiä hyvissä ajoin ja tarkastaa sen kunto ja mahdollisten koristenauhojen väri, ettei käy niin, että kastepäivän aattona mekkoa ei löydykään tai osoittautuu, että pojan mekossa onkin vaaleanpunaiset rusetit.
Jos suvussa ei ole mekkoa, tai sitä ei haluta käyttää, on toki muitakin mahdollisuuksia. Uusia kastemekkoja tietenkin myydään (esim. Stockmannilla) ja esim. internetissä toimii kastejuhliin erikoistunut liike Kastehelmi, joka myy myös kastemekkoja. Myös jotkin seurakunnat lainaavat kastemekkoja.
Joissain suvuissa kirtää myös vanha kastemalja, sekin kannattaa etsiä ajoissa!

Noin viikkoa ennen juhlia:

Lyökää lukkoon ruokatarjoilu ja aloittakaa valmistelut
Pyytäkää rohkeasti apua kummeilta, sukulaisilta ja ystäviltä: joku voi tuoda bravuuripiirakkansa, toinen leipoa herkkupikkuleipiänsä ja kolmas pyöräyttää juhlavan kakun, neljäs valmistaa kuuluisan ruokasalaattinsa.
Osan ruuista voi tehdä etukäteen ja pakastaa ne sitten - tähän soveltuvat esim. keitto, leipäjuustosta piparimuotilla leikatut pikkusydämet tai pulla. Muutenkin kannattaa suunnitella menu, jonka ruokalajit voi tehdä valmiiksi viimeistään juhlia edeltävänä päivänä. Ainakaan vanhempien ei kannata ottaa kontolleen viimehetkellä tehtäviä ruokalajeja.
Jos tahdotte ostaa valmiita kakkuja, ne kannattaa tilata tai varata kaupasta tai leipomosta viimeistään nyt.
Vinkkejä ruokatarjoiluun löytyy esim. Kodin ruokavuosi -sivuilta.

Tehkää kaikki mahdolliset ostokset (kuivat ruokatarvikkeet, juomat, astiat, kynttilät, servietit, pöytäliinat tms.)
Kaikkea ei kannata jättää viimetinkaan, siksi nyt kannattaa hoitaa kaikki mahdolliset etukäteisjärjestelyt, osan ruuista ja useimmat juomat esim. kannattaa ostaa ajoissa.
Jos haluatte esim. ruokapöydän koristukseksi kukka-asetelman, kannatattaa asiasta käydä sopimassa kukkakaupassa. Kukkakauppiailla on kokemusta ja näkemystä erilaisista ristiäisteemaan sopivista koristuksista.
Astioita ja pöytäliinoja voit lainata vaikka sukulaisilta, myös kertakäyttöastioissa ja -liinoissa on nykyisin kauniita vaihtoehtoja, jotka voi häpeilemättä nostaa pöytään.

Käykää juttelemassa kastavan papin kanssa/jos ette pidä ristiäisiä, toimittakaa rekisteröintilomake väestörekisteriin (viim. 2 kk syntymästä!)
Tässä tilaisuudessa sovitaan kasteen kulku ja useimmiten täytetään väestörekisteriin menevä rekisteröinti-ilmoitus . Vauvan nimi siis kannattaa lyödä lukkoon viimeistään nyt, siksikin, että papin tehtävänä on päättää, onko nimi lakiasetusten mukainen. Ikävä yllätys olisi, jos kastepäivän aamuna jouduttaisiin vielä vaihtamaan nimeä!
Ennen papin tapaamista on hyvä myös selvittää kummien koko nimet ja seurakunnat, nämä tiedot tarvitaan vauvan rekisteröintiomakkeeseen.

Valitkaa vauvalle asusteet ja juhlapuku sekä omat vaatteenne
Kasteen ja kuvien oton jälkeen vauvalle kannattaa vaihtaa kastemekon tilalle käytännöllisempi ja mukavampi juhlaasu.
Myös kastemekon alle tarvitaan usein ainakin valkoinen (mahdollisesti hihaton) body tai ohuet potkarit (alusasu kannattaa sovittaa mekon alle etukäteen, osa kastemekoista on yllättävänkin kapeita ja väljä body saattaa istua sen alle huonosti). Kesähelteillä pelkkä vaippa saattaa riittää.

Imettävän äidin on hyvä valita itselleen asu, jossa voi imettää tarvittaessa myös vieraiden läsnäollessa (esim. selästä avattava kotelomekko ei ole paras mahdollinen asu). Jos suunnittelee käyttävänsä vanhaa pukua, kannattaa sovittaa se ajoissa, vauvamasu ei välttämättä ole vielä kadonnut ristiäisten aikaan.

Suunnitelkaa juhlien ohjelma pääpiirteittäin
Nimenanto- tai kastejuhla etenee vauvan tahtiin, vauvan tuulta on vaikea ennustaa ja siksi onkin tärkeää, että tiukkoja aikatauluja ei tehdä eikä yritetä noudattaa.
Varsinaisen kasteen ohjelma sovitaan papin kanssa ja halutessaan siitä voi suunnitella vaikka pienet ohjelmavihkoset vieraille jaettavaksi. Esim. virsien sanat voi liittää ohjelmalappuseen.
Kasteen jälkeen seuraa usein onnitteluja, ja sen jälkeen siirrytään herkkujen ääreen. Ohjelmassa voi lisäksi olla esim. puheita tai musiikkiesityksiä.
Lapsivieraita varten on hyvä keksiä viihdykettä: paperia ja kyniä, videoita, leluja, palapelejä tms.

Juhlan aattona:

Hankkikaa nyt viimeisetkin ruokatarvikkeet

Valmistakaa kaikki mahdolliset ruuat

Valitkaa nyt viimeistään sylikummi ja sopikaa hänen kanssaan asiasta, päättäkää myös kuka lukee Raamatun katkelman

Varmistakaa, että kamerassa on filmiä, videokamerassa kasetti ja pattereissa ja akuissa virtaa!
Kuvaaminen kannattaa antaa esim. jonkun kummin tai isovanhemman tehtäväksi, vanhemmilla riittää usein muutakin ajateltavaa ja kiirettä vauvan kanssa. Kuvaustehtävästä on myös hyvä ilmoittaa etukäteen!

Jos juhlat pidetään kotona, kattakaa juhlapöytä jo edellisenä iltana

Jos juhlat pidetään kotona, valmistakaa kastepöytä jo illalla
Pöydälle tarvitaan valkoinen pöytäliina, kynttilä, Perheraamattu, kastemalja ja valkoinen liina vauvan pään kuivaamista varten, lisäksi pöydän koristeena voi olla esim. pieni kukka-asetelma

Laittakaa juhlavaatteet valmiiksi jo illalla ja jos juhlat ovat muualla kuin kotona, pakatkaa huolellisesti vauvalle hoitolaukku

Ja lopuksi vielä juuri ennen H-hetkeä:

Pukekaa vauva kastemekkoon

Syöttäkää vauva

Tarkistakaa, että käsillä on ainakin 2 tuttia (mikäli vauvasi käyttää tuttia)

Hengittäkää syvään

Tästä voit vielä tarkistaa oletteko hoitaneet kaikki järjestelyt, kun juhliin on aikaa vielä:


Tällä sivulla:

Tehtävä ajoissa
Viikkoa ennen
Edellisenä päivänä
Tarkasta


 

Puuttuuko jokin sivu? Löysitkö rikkinäisen kuvan tai toimimattoman linkin?
Laita viestiä Huvituttiin!

 
hosted by Euronic Oy